Pădurea Profi
Proiectul „Pădurea Profi” a îmbinat cu succes educația, voluntariatul și acțiunile de împădurire. Cu ajutorul echipei Profi, am reușit să transformăm un hectar de teren degradat din comuna Tinosu, județul Prahova, într-o frumoasă pădure chiar pe marginea râului Prahova. Pe lângă necesitatea estetică, pădurea va deveni un loc ideal de petrecere a timpului liber pentru generațiile viitoare.
Prin intermediul acestui proiect, am dat startul unei campanii educaționale pentru minim 50 de elevi din clasele gimnaziale ale școlii din comuna Tinosu. Ne-am înarmat cu noțiuni de biologie, zoologie, dar și cu activități practice și am pornit în ForestSchool.
Proiectul educațional a fost gândit în trei sesiuni: „Hai să învățăm!”, ”Hai să explorăm!” și ”Hai să experimentăm!”, întrucât ne-am dorit ca elevii să cunoască gradual pădurea. Așadar, în sesiunea „Hai să învățăm!” i-am adunat pe cei mici în sălile de curs și, cu ajutorul unei prezentări, i-am împrietenit cu ecosistemul pădurii. Cea de-a doua etapă a proiectului „Hai să explorăm” ne-a găsit în mijlocul naturii, pentru că după o primă sesiune informativă, cei mici au simțit nevoia să vadă și să exploreze pădurea.
Călătoria noastră a început într-o pădure tânără, în vârstă de 10-14 ani (chiar de vârsta participanților, care s-au bucurat când au aflat acest lucru), unde, împreună cu cei mici, am descoperit cum să deosebim speciile de arbori. Următoarea oprire a fost într-o pădure ceva mai în vârstă, de 40 de ani, iar vizita noastră s-a încheiat într-un codru de peste 80 de ani, ajuns deja la stadiul de masiv, unde cei mici s-au împrietenit cu copacii, descoperind că au foarte multe lucruri în comun.
Din păcate, ultima sesiune a proiectului, „Hai să experimentăm!”, în care, alături de copii, urma să plantăm pomi fructiferi în curtea școlii și în pădurea Profi, nu s-a mai putut întâmpla din cauza pandemiei generate de COVID-19.
De îndată ce lucrurile vor reveni la normal, ne vom întoarce pentru a duce călătoria educațională la bun sfârșit!