Cei 3 R! Ce reprezinta ei?
Ai mai vazut vreodata imaginea asta? Ce reprezinta ea?
Cel mai probabil primul lucru care iti vine in minte este – Reciclare.
Conceptul de Reciclare este cel mai cunoscut dintre cei 3 R. Ceea ce este important sa stii insa este faptul ca Reciclarea constituie de fapt a 3-a etapa a procesului, din cele 3 posibile.
Etapele 1 si 2 sunt:
- Reducere
- Reutilizare
Pentru a limita pierderile si cantitatea de deseuri obtinute, ar trebui sa urmam modelul de mai sus.
Cum poti Reduce, Reutiliza si Recicla urmand modelul de mai sus sau mai exact cum poti aplica modelul in viata ta cotidiana?
Una din activitatile uzuale este mersul la cumparaturi. Sa spunem ca astazi pe lista de cumparaturi se afla urmatoarele: rosii, cereale si apa minerala. Atunci cand vei merge la cuparaturi e bine sa ai in minte cei 3 R.
Ajungi la raionul de legume si iti atrage atentia un pachet de rosii , amblatat in plastic si celofan.
Primul R din cei 3 este Reducere. A reduce inseamna de fapt a produce cat mai putine materiale de aruncat. Aceste rosii care au fost produse, se presupune, natural, care au crescut in natura si s-au hranit cu substante din pamant, nu au ce cauta invelite in plastic. Deci nu cred ca vrei sa cumperi asa ceva. Pentru ca inainte de a pune acele rosii in salata, va trebui sa arunci o gramada de materiale, plastic, celofan, care nu iti sunt necesare si care polueaza.
Cu siguranta, pentru a reduce numarul deseurilor, vei cumpara asta.
Al doilea produs de pe lista ta sunt cerealele. Ambalate in punga sau in cutie de carton? Care din cele 2 materiale pot fi reciclate? Vei alege cu siguranta cartonul. Mai mult decat atat, in magazinele mari exista optiunea de cereale vrac, care sunt cu siguranta mai ieftine. Pe langa faptul ca iti permiti sa iei cantitatea dorita, poti sa alegi modul de depozitare, in acord cu cei 3 R.
Al treilea obiect de pe lista ta e apa minerala. Exista optiunea la PET sau la sticla. Cu siguranta varianta PET nu este prietenoasa cu mediul, si doar o mica cantitate de plastic poate fi retrasformata in recipient, asa ca poti opta pentru varianta la sticla. Pentru ca sticla poate fi 100 % reutilizata, si pentru ca depozitarea apei in sticla este mai favorabila sanatatii decat cealalta optiune.
Ajungi la casa si vanzatoarea te intreaba daca ai nevoie de punga. Nu, nu ai nevoie.
Aici intervine al 2-lea concept, cel de Reutilizare.
Cu siguranta mai ai cateva pungi eco-friendly in masina sau prin geanta. In felul acesta impiedici asta.
Acum vei ajunge acasa si te vei bucura de toate cele cumparate, stiind ca ai avut in minte mereu modelul invatat mai sus, al celor 3 R. Dupa ce vei termina apa minerala, vei duce sticla la cosul special amenjat stiind cu siguranta ca aceasta va fi transformata intr-un alt recipient functional. Vei face acelasi lucru si cu cutia de la cereale.
Sper ca v-au fost de folos aceste informatii si ca modelul prezentat mai sus va face parte din rutina zilnica.
Pentru a explora indeaproape acest model, vino alaturi de noi la evenimentul Regasirea Copilariei, in data de 1 aprilie in Parcul Izvor.