Ghidul Voluntarului
Pădurea HP este o inițiativă HP Inc. în parteneriat cu Asociația Pădurea Copiilor, demarată în toamna lui 2021. Parteneriatul în acest proiect a continuat în toamna lui 2022, prin extinderea cu 5.000 m2 a Pădurii din Filipeștii de Târg, în județul Prahova. În total, până în prezent au fost plantați 16.000 de puieți, din 12 specii forestiere, pe o suprafață de aproximativ 3 ha. Printre speciile care populează Pădurea HP se numără stejarul brumăriu și roșu, plopul alb, teiul, vișinul turcesc, sălcioara, ulmul, frasinul de Pensilvania, arțarul tătărăsc, cătina, cornul.
Tehnica plantării
Pasul 1: realizarea gropii
- Formația de lucru pe care o recomandăm trebuie să fie alcătuită din 2 persoane, un săpător și un plantator.
- Gropile se realizează cu ajutorul cazmalei, trebuie să fie de formă cilindrică sau prismatică, cu dimensiuni de 30x30x40 cm.
- Latimea gropii va fi egala cu latimea cazmalei iar adancimea va fi indicata de semnul marcat pe cazma.
Stratul superior de pământ, fiind cel mai fertil se separă de restul pământului scos din groapă și va fi primul pământ pus înapoi în groapă, la rădăcină.
Pământul scos se mărunţeşte și se îndepărtează resturile vegetale, se culeg și se aruncă larvele de insecte, pietrele și alte obiecte.
Pasul 2: Introducerea puietului
-
Înainte de introducerea puietului în groapă, rădăcinile trebuie mocirlite. Puietul se pune în centrul gropii, astfel încât rădăcinile să capete poziția verticală, cât mai naturală.
Pasul 3: Introducerea pământului în groapă
- Pământul, mărunțit și curățat de resturi vegetale, se introduce treptat în groapă, începând cu cel fertil (care a fost scos inițial). După ce groapa este acoperită o treime, se tasează pământul astfel încât să se realizeze un contact cât mai bun între rădăcini și sol, dar cu grijă, pentru a nu dăuna puietului.
Recomandăm să fie realizate 3 astfel de tasări intermediare, pentru a evita crearea golurilor de aer. La sfârșit, pământul rămas se tasează cu piciorul sub forma concavă (de farfurie), pentru a menține apa cât mai mult în jurul puietului.
La final, pentru a te asigura că ai plantat corect, prinde și trage ușor în sus de vârful puietului, acesta nu are voie să iasă din groapa.
Spor la plantat!
Echipament necesar
Se recomandă haine și încălțăminte corespunzătoare sezonului și tipului de activitate: ghete cu talpă groasă sau cizme de cauciuc, pantofi de schimb pentru drum, două straturi de haine lejere/sport, hanorac/geacă impermeabila), cremă de protecţie solară.
Mănușile de plantare, cazmalele și orice alte unelte necesare derulării în bune condiții a activității de plantare, vor fi asigurate de către noi.
Sugerăm folosirea unor ghiozdane uşoare în care să se găsească strictul necesar: apa, obiecte igienice, unul sau sau două batoane de ciocolată, un sandwich, fruct.
Recomandări
Servește micul de dejun înaintea începerii activității de plantare, pentru a putea susține activitatea care necesită efort fizic;
Hidratează-te constant atât pe parcursul activității, cât și după;
Odihnește-te suficient înainte și după activitate, cel putin 7-8 ore pe noapte;
Atenție mare la folosirea uneltelor în activitatea de plantare! Toate uneltele trebuie poziționate cu tăișul în jos. Evitați îndreptarea uneltelor cu tăișul spre ceilalți participanți, fie și în glumă.
În cazul apariției febrei musculare, luați o aspirină.