• Localizare: comuna Dragoş-Vodă, Judeţul Călăraşi
  • Coordonate GPS:  44.42455525014129, 27.1339130125977
  • Suprafața: 8 ha
  • Data primei plantări: primăvara anului 2010
  • Stare de masiv: primăvara anului 2014
  • Specii plantate: frasin, pin negru, ulm de camp, sălcioară, sânger, păr pădureţ, tei cu frunza mică, măceş, paltin de camp
  • Scurtă poveste a pădurii:

La kilometrul 86, pe Autostrada Soarelui se află pădurea de la Dragoş-Vodă care a atins stadiul de masiv în primavara anului 2014, fiind prima pădure înfiinţată de un ONG din România. Pădurea este realizată exclusiv din fonduri private, pe un teren aflat în proprietate publică. Pentru a marca această reușită, în data de 14 iunie 2014, am organizat un eveniment de inaugurare a acestei păduri, la care au fost prezenţi reprezentanţi de seamă, printre care Ministrul delegat al Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, prefectul Judeţului Călăraşi, primarul comunei Dragoş-Vodă.

Suprafața împădurită a fost teren degradat deoarece stratul fertil de pământ de deasupra a fost utilizat pentru realizarea Autostrăzii Soarelui.

Pentru că a fost atins stadiul de masiv, beneficiile pădurii deja se văd: solul a fost stabilizat, iar fenomenul de degradare stopat, biodiversitatea specifică zonei a reînceput să se dezvolte, forţa vânturilor este diminuată, protejand astfel Autostrada pe porţiunea unde se află pădurea.

Pe Autostrada Soarelui, în apropierea km 86, pe direcția spre Constanţa, am instalat un panou care informează trecătorii de existența primei păduri înfiinţate de un ONG din România.

Suprafața  deja existentă a fost împadurită din fondurile atrase sub umbrela ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă. Pădurea Copiilor le va ingriji și va închide ciclurile de monitorizare a acestor păduri folosindu-se de aceste fonduri.

dsc01640 dsc01641 dsc01642