Temperaturi de pana la -50 de grade Celsius, viteze ale vantului de 70—80 km/h, umiditate ridicata, asa arata o cursa la Cercul Polar, cea mai grea in conditii de frig extrem de pe Terra.
Pentru romanii care indura frigul crancen la proba de 560 de km in cadrul 6633 Ultra-Marathon, ca parte din campania ”Aleg sa impaduresc!”, motivatia este clara: “Sudul Romaniei trebuie sa fie impadurit pentru ca aceste conditii extreme sa nu afecteze Muntenia!” – spune Andrei Rosu.
Andrei Rosu si Vlad Tanase, mesageri ai campaniei Aleg sa impaduresc! si ai programului Padurea Copiilor, sunt doi din cei 3 alergatori romani, ce infrunta conditii extreme pentru a trage un semnal de implicare in impadurirea sudului tarii. Ei au parcurs primii 360 km si se afla acum pe cea mai dificila portiune a traseului. Pentru urmatorii 200 km ei nu vor avea deloc legatura cu echipa de suport din Romania, iar comunicarea cu organizatorii va fi extrem de dificila.
Miercuri seara, echipa de suport a trecut prin moment grele, pentru ca dispozitivul de urmarire aflat asupra baietilor a aratat o inactivitate de 10 ore. “Pentru primele 6 ore am considerat ca ei se odihnesc. Dupa ce a trecut pragul de 8 ore, fara sa avem niciun update de la organizatori sau modificari ale locatiei indicate de tracker, ne-am speriat. Pana acum, pauzele lui Andrei si Vlad nu au depasit 4-6 ore. Am incercat sa intram in legatura cu organizatorii si după 2 ore de incercari esuate, am stabilit o conexiune prin satelit cu Andrei si Vlad, prin intermediul unui alt participant la cursa. De ce ne era teama s-a intamplat! In echipa de romani ceva a cedat! Din fericire, a fost doar trackerul. Datorita frigului extrem si a umiditatii foarte ridicate, dispozitivul de urmarire a inghetat si nu mai inregistreaza si transmite deplasarea lor. Alergatorii sunt bine, au moralul ridicat si se pregatesc de ultima portiune (cea mai dificila) a cursei!” spune ușurata Teodora Palarie, managerul Padurii Copiilor.
Aflati in acest moment la egalitate pe locul 3, Andrei si Vlad scriu istorie. “Daca vor termina, vor fi primii alergatori participanti in echipa care vor trece linia de finish a competitiei. Toti cei care au incercat in editiile anterioare sa termine cursa in 2, au esuat.” – ne spun organizatorii.
Cu bucurie anuntam ca pentru prima data in istoria acestei curse, un roman, Tibi Useriu, este liderul cursei, avand un avans fata de atletul aflat pe locul doi, de aproximativ 3 ore, respectiv 10 km (viteza de deplasare in aceste conditii extreme este foarte mica, atletii tragand dupa ei o sanie ce contine tot echipamentul necesar pentru supravietuirea in zona arctica).
Participarea celor trei atleti romani la 6633 Ultra Arctic a generat un val de implicare si sustinere din partea utilizatorilor platformei de socializare Facebook, generand zilnic sute de mesaje de sustinere si distribuiri ale ultimelor actualizari legate de cursa. De asemenea, multumim mass mediei romanesti pentru promovarea proiectului si a ceea ce ne dorim sa fie la final: un succes romanesc la cea mai grea cursa de anduranta din lume.
Toate informatiile despre proiect si cursa le gasiti accesand acest link.
Daca doriti sa sustineti aceasta cauza respectiv sa va implicati in viitorul copiilor nostri, va asteptam cu o donatie pe profilul de galantom.
In timp ce Romania se confrunta cu cel mai instabil an din punct de vedere al conditiilor meteo, treceri de temperatura de la frig la cald de pana la 20-25 de grade Celsius in intervalul aceleasi zile, mesajul lui Andrei si Vlad: “Aleg sa impaduresc!” este tot mai URGENT! Trebuie sa actionam acum prin impaduriri pentru a preveni expunerea Munteniei la frig si cald extrem. Mesajul campaniei va continua si in aprilie, cand un alt alergator/ambasador pentru Padurea Copiilor, Andrei Gligor, va alerga peste 250 de km in desertul Sahara, la +50 de grade Celsius, la Marathon des Sables.
”Aleg sa impaduresc!” este o campanie de informare si instigare la actiune privind schimbarile climatice. Alergatorii ce infrunta conditiile extremelor meteo sunt mesagerii mesajului ca ACUM este momentul de actiune si ca oricine poate lua atitudine si poate alege sa se implice in impaduriri si stoparea fenomenelor extreme cauzate de schimbarile climatice.
Padurea Copiilor este un program de impadurire, plantare si ingrijire de paduri, demarat in 2007 sub indemnul ”Adopta un copac!”. Prin acest proiect Muntenia s-a imbogatit cu 38 de hectare de paduri, 8 hectare fiind deja in stadiul de masiv.
In Padurea Copiilor s-au implicat peste 9000 de voluntari si 4000 de alergatori ce ajuta de 7 ani la strangerea de fonduri pentru impaduriri.
Pentru detalii despre proiect va rugam sa o contactati pe:
Teodora Palarie – presedinte Pădurea Copiilor
teodora.palarie@padureacopiilor.ro.ro
https://www.padureacopiilor.ro/
Leave a Reply