Tinerii au adus planuri pentru un viitor mai bun
Pe 30 martie, participianții de la cea mai recentă ediție Pepiniera de Voluntari 2.0 și au prezentat cu emoții, nerăbdare și bucurie proiectele dezvoltate pe parcursul celor două luni de inițiere în tainele managementului de proiect, în atmosfera reconfortantă de la Social Gym.
Elevii și studenții au beneficiat de ateliere inovative de fundraising, bugetare, planificare financiară, marketing, organizare de evenimente, comunicare, modele de business, public speaking și time management de la 13 traineri implicați, care i-au îndrumat mai departe în structurarea propriilor proiecte. Costina Nicola a fost managerul de proiect care i-a încurajat pe tineri și a avut grijă ca fiecare să primească suportul de care are nevoie pentru a merge mai departe.
Având alături echipa Pădurea Copiilor și o parte din mentori, tinerii de la Pepiniera de Voluntari au vorbit despre inițativele lor și au primit sfaturi și idei pentru o bună implementare. Ei au lucrat individual, dar și în echipe de până la 3 participanți, iar astfel programul și-a atins scopul de a-i determina pe participanți să testeze diverse roluri dintr-o echipă de proiect și să stabilească raporturi de colaborare pe termen lung.
După câteva jocuri de acomodare, sesiunea de prezentări a fost deschisă de cu „Arta ascunsă în banal” de către Anastasia Muntianu, elevă în clasa a 10-a care plănuiește să studieze arhitectură sustenabilă. Anastasia dorește să colecteze cartele de metrou care să fie integrate în lucrări artistice de către elevi de la Liceul de Artă. Astfel, poate atrage atenția asupra deșeurilor mici care vin în cantități considerabile și care nu sunt reutilizate. Lucrările vor fi expuse în cadrul evenimentului „Crosul Pădurii”, organizat pe 3-4 iunie de Asociația Pădurea Copiilor în orașele București și Ploiești.
Următoarul plan de acțiune s-a numit „Copăcei și floricele” și a fost gândit de echipa formată din Daniela Lucaci, care studiează sociologie și Gabriel Dincă și Andrei Malacu, studenți la Agronomie. Ei doresc să amenajeze o gradină de verdețuri și legume într-o școală și să implice copiii în îngrijirea plantelor. Tinerii și-au propus să îi învețe pe cei mici că fiecare om poate contribui la un mediu înconjurător mai curat.
În continuare, Ana-Maria Popa, masterandă la Facultatea de Sociologie a vorbit despre „Învățăm să reciclăm și Planeta noi salvăm”, un proiect de reutilizare creativă a PET-urilor, care și-a început deja implementarea într-o gradiniță, unde copiii au realizat pușculite haioase. De asemenea, inițiativa Anei include și un partneriat cu o firmă de colectare.
O altă tânără studentă, Ana-Maria Petre ne-a povestit despre LibraReciclare – un proiect de reciclare a hârtiei, pentru care are încheiat deja un parteneriat cu o librărie și cu o firmă de colectare. Ea speră ca, pe termen lung, fiecare librărie să instaleze un recipient de colectare.
Mai departe, trei tinere eleve și studente au colaborat pentru a realiza „Reciclez, deci contez”. Cursaru Ana-Maria, Drăghici Veronica și Dumitrache Mădalina doresc să implementeze un program de reciclare a hârtiei în licee, care să conțină și o componentă informativă. Elevii nu vor fi încurajați doar să selecteze hârtie pentru reciclat, ci vor fi și informați despre sortarea corectă a materialului.
Un alt proiect de responsabilizare în școală a fost prezentat de Diana și se numește „O șansă pentru un copac”. Eleva de liceu dorește să instaleze sistem de colectare selectivă a deşeurilor în vederea reducerii cantităţii depozitate necontrolat în incinta şcolii. Tinerii beneficiari vor învăța despre sortarea deșeurilor și vor avea parte și de ateliere creative pentru a reutiliza o parte din gunoiul strâns. Diana are deja parteneriate cu un liceu și o firmă de colectare și procesul de implementare va începe curând.
Ioan Pascu, student colaborator al Asociației Pădurea Copiilor la plantările de puieți, a dezvoltat un plan de eficientizare a plantărilor de vlăstari și de creștere a numărului de sădiri corecte. El a creat fișe creative cu instrucțiuni pentru voluntari și a introdus câteva măsuri ajutătoare pe teren: marcarea cazmalelor cu semne care indică adâncimea corespunzătoare de săpat și introducerea unui cod de culori pentru găleți și rândurile de puieți pentru identificarea mai ușoară a speciilor corespunzătoare. Proiectul a fost implementat cu succes, iar pe 1 aprilie 200 de voluntari au reușit să planteze 3500 de vlăstari.
Seara s-a încheiat cu îmbrățișări, schimburi de idei și conversații amicale, iar echipa de la această ediție a Pepinierei s-a unit pentru a reface un puzzle.
În următoarele luni, ucenicii creativi și întreprinzători ai Pepinierei își vor duce la bun sfârșit planurile, iar noi ne vom întoarce să povestim despre aventurile lor, despre lecțiile învățate și rezultatele dobândite. Între timp, o nouă ediție a Pepinierei de Voluntari prinde contur, pentru ca tot mai mulți tineri cu inițiativă să beneficieze de resursele și pregătirea necesare pentru a da viață ideilor bune.
Pepiniera de Voluntari este un proiect al Asociației Pădurea Copiilor, finanțat de Fundația Vodafone România.