Duminică, 5 iunie, Ziua Internațională a Mediului a fost sărbătorită cum se cuvine la iniţiativa Pădurea Copiilor. Printr-un eveniment inedit, intitulat sugestiv Regăsirea Copilăriei, găzduit cu entuziasm de Grădina Botanică din Bucureşti s-a deschis apetitul oamenilor de a participa la salvarea planetei. Astfel, România s-a alăturat celor peste 100 de țări ce sărbătoresc în fiecare an această zi dedicată naturii. Peste 600 de participanţi au luat cu asalt cele 12 ateliere interactive, practice şi educative gândite de organizatori să trezească copilul din fiecare. Workshopurile au abordat diferite teme de mediu, circuitul apei în natură, reciclare, reutilizare, descoperirea naturii. Participanţii au luat astfel contact cu misiunea Pădurea Copiilor de a susține eforturile globale de conștientizare a problemelor de mediu, de a salva patrimoniului natural al planetei, de a readuce natura în comunitate, de a terraforma.
Evenimentul “Regăsirea Copilăriei” a adunat în Grădina Botanică peste 600 de copii şi adulţi ce s-au bucurat împreună prin jocuri în natură de atelierele ştiinţifice, creative, educaționale dar mai ales distractive.
Copiii au confecţionat copăcei din maculatură, au aflat despre regulile de reciclare şi au pictat în culori îndrăzneţe 114 copăcei ce au fost apoi plantaţi metaforic în machetele Pădurea Copiilor. 139 de sesiuni sportive ce au combinat săriturile peste obstacole, aruncarea mingii în plasă, sprintul şi respectarea de instrucţiuni sportive au contribuit la preocuparea Pădurii Copiilor de a promova un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, în armonie cu natura. Din imaginaţia participanţilor s-a născut şi cea mai lungă operă de artă pe teme de mediu desfăşurată pe o rolă de autocolant de 34 de metri.
Reciclarea şi reutilizarea au fost teme importante în cadrul evenimentului. Participanţii au readus la viaţă prin pictură 425 de tricouri nefolosite, au transformat cofrajele de ouă în buburuze, au pus viaţă în felicitările cu seminţe.
Educaţia a fost şi ea prezentă la tot pasul, Grădina Botanică fiind locul ideal pentru ca vânătorii de informaţii să afle lucruri inedite despre speciile aflate aici. Aşa au învăţat vânătorii de informaţii despre arborii de pe vremea dinozaurilor precum ginkgo biloba, despre beneficiile medicale ale unor arbori, dar şi despre fluturi şi peşti.
Copiii, noi şi vechi, au experimentat natura, sunetele şi texturile pădurii prin teatru senzorial şi au aflat povestea Brăduţului vorbitor.
Lutul a fost la mare cinste în atelierele Regăsirea Copilăriei, pentru că, sub mâinile pricepute ale celor mici şi celor mari, ghivecele s-au transformat, prin tehnica şervețelului, în adevărate opere de artă.
Reutilizarea lemnului s-a integrat perfect în eveniment. Pădurea Copiilor a adus 20 de paleţi, echivalentul unui brad de 80 de ani, pentru ca participanţii să înţeleagă cum arată rezultatul tăierii acestuia. Din aceste materiale s-au asamblat carturi de lemn şi obiecte de mobilier. Atelierul a presupus lucrul în echipă între părinţi şi copii la fel ca la celelalte activităţi, vârsta nu a mai contat pentru cei 145 de participanţi. Preşcolarii au devenit experţi în a folosi maşinile de şlefuit şi ciocanul, iar părinţii s-au distrat la fel de bine dându-se cu cartul pe alei, asemenea propriilor copii.
La eveniment au fost strânse donaţii în valoare de 1.300 lei pentru viitoarele păduri, fonduri pe care Pădurea Copiilor le va transforma în 260 de puieţi pe care îi va planta şi îngriji, începînd din toamna acestui an.
Partenerii evenimentului:
Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” București, Universitatea din Bucureşti, Kaufland România, Romstal și Valrom, Servier Pharma, Antalis, Avis Rent a Car Romania, Stefanini, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Klarmedia, Gerble.
Parteneri educaționali:
Juxi Magic, IGLOO, Pachamama Romania, Creative Board Gaming, SmARTkids, People for Sport.
# # #
Despre Pădurea Copiilor
Pădurea Copiilor este un program de împădurire, plantare și îngrijire de păduri, demarat în 2007 sub îndemnul “Adoptă un copac!”. Prin acest proiect Muntenia s-a îmbogățit cu 38 de hectare de păduri, 8 hectare fiind deja în stadiul de masiv.
În Pădurea Copiilor s-au implicat peste 9.000 de voluntari și 4.000 de alergători ce ajută de 7 ani la strângerea de fonduri pentru împăduriri.
Creștem Păduri, Terraformăm Comunități!
Pentru mai multe informații despre Pădurea Copiilor, misiune și realizări până în prezent te invităm să intri pe site sau să vizitezi pagina de Facebook a proiectului.
Leave a Reply