Pădurea Copiilor a depășit pragul de 100 de ha de pădure plantată și îngrijită

gloves on terrain

14,45 ha s-au alăturat celor 88 de ha de pădure deja înființate de Asociația Pădurea Copiilor, iar 90.950 de puieți au prins viață în regiunea Sud-Muntenia, în această primăvară. Trei comunități noi – Filipeștii de Târg (Prahova), Saelele (Teleorman), Urziceni (Ialomița) – și alte două comunități deja implicate în program – Colelia (Ialomița) și Măldăeni (Teleorman) – au fost beneficiarele campaniei de împăduriri din acest sezon.

În lunile martie-aprilie au avut loc lucrări de plantare manuală și mecanizată în cele trei localități nou intrate în program, precum și lucrări de completare a plantațiilor deja existente. Între cele 25 de specii alese pentru a corespunde condițiilor micro-climatice și de sol și care să refacă biodiversitatea locală, 21 sunt specii autohtone și patru sunt specii repede crescătoare. Astfel, noile păduri înființate au în compoziție: tei, mesteacăn, cer, stejar pedunculat, stejar brumăriu, stejar pufos, cireș, nuc, salcâm, paltin, frasin de Pennsylvania, frasin comun, sânger, mojdrean, ulm, vânj, mălin, vișin turcesc, corcoduș, sălcioară, corn, salbă moale, porumbar, cătină roșie, lemn câinesc.  

Inițiativa Asociației Pădurea Copiilor de a crește păduri în 100 de comunități din regiunea Sud-Muntenia este susținută prin programele corporative, dar și prin alte forme de implicare în comunitate a unor operatori economici. Astfel, în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine” inițiată de OMV Petrom prin platforma de responsabilitate socială Țara lui Andrei, peste 70.000 de puieți au fost plantați pe o suprafață de 12 ha, cu sprijinul celor 238 de voluntari implicați în cadrul workshop-urilor de mediu, dar și prin angrenarea forței de muncă locale.  

Asociația Pădurea Copiilor continuă să pună bazele extinderii suprafeței împădurite și în zonele urbane. Astfel, prin parteneriatul cu Consiliul Local Urziceni și cu sprijinul voluntarilor, un hectar de teren neproductiv a fost transformat în pădure. Integrând peste 15 specii diferite de arbori și arbuști, atât cu rol forestier, cât și decorativ, viitoarea pădure din Urziceni, Ialomița va reprezenta un adevărat sanctuar de biodiversitate. Întreaga comunitate locală se va bucura de o oază de liniște și de un plămân verde amplasat chiar în vecinătatea Spitalului Municipal Urziceni.

Consiliul Filipeștii de Târg din județul Prahova a pus la dispoziție Asociației Pădurea Copiilor 38,5 ha de teren degradat și neproductiv pentru împădurire.  Pentru început, în această primăvară, o suprafață de 3,8 hectare a prins viață cu sprijinul OMV Petrom, IPSO Agricultură și Mercedes-Benz Trucks&Buses România. Dacă Mercedes-Benz Trucks & Buses România a luat decizia de a împăduri pentru a echivala numărul camioanelor și autobuzelor Mercedes-Benz aflate la prima înmatriculare în România anul trecut, IPSO Agricultură a dorit să își aducă pentru cel de-al doilea an consecutiv aportul în comunitate, sprijinind, prin împădurire, creșterea productivității câmpurilor agricole.

Comunitatea din Saelele, județul Teleorman se va bucura din această primăvară de 7,7 ha de pădure nouă.  În demersul refacerii acestor terenuri degradate, Asociației Pădurea Copiilor i-au fost alături OMV Petrom, Accenture România și Icme Ecab. Prin progamul intern de implicare în comunitate, Accenture România a susținut împădurirea unuia dintre cele mai deficitare județe în păduri, contribuind la durabilitatea și protejarea mediului. Tot în comuna aflată la graniță, Icme Ecab a sprijinit acțiunea de plantare, din dorința de compensare a emisiilor de CO2.

Asociația Pădurea Copiilor pune accentul nu doar pe creșterea suprafeței împădurite, ci și pe creșterea calității ecologice a ecosistemelor.

Ne confruntăm cu o criză a materialului de plantare care să respecte principiile de conservare a biodiversității. Tot mai multe dintre pepiniere produc și comercializează specii alohtone. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt lipsa fructificației la arbori (fiind o consecință a schimbărilor climatice), cererea pieței care nu ține cont de biodiversitatea locală, dar și profitabilitatea economică a pepinierelor, care primează.

dr.Teodora Pălărie, președintele Asociației Pădurea Copiilor

Noile plantații includ 21 de specii dintre cele 30 specifice zonei de câmpie. Pe lângă acestea, din considerente pedologice și de disponibilitate a puieților, sunt alese într-o proporție de 15% și specii alohtone.

Rezultatele asociației din această primăvară au fost posibile cu ajutorul OMV Petrom, Țara lui Andrei, IPSO Agricultura, Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania, Accenture România, Icme Ecab, R Systems, Avis România, Asko Group, Consiliul Local Filipeștii de Târg, Consiliul Local Colelia, Consiliul Local Urziceni și Consiliul Local Saelele.

Alături de Asociația Pădurea Copiilor contribuim la îndeplinirea unui scop nobil, făcând România mai frumoasă și mai sănătoasă pentru generațiile ce vor veni.

Ilinca Vandici, moderator TV și Vlogger

Pentru mai multe detalii despre proiectele de împădurire ale asociației, puteți accesa: https://padureacopiilor.ro/impaduriri-3/

Asociația Pădurea Copiilor este prezentă în 22 de comunități din sudul tării, reușind să readucă la viață prin împădurire peste 102 hectare de teren neproductiv, dintre care 21 aflându-se deja  la stadiul de masiv forestier. Misiunea asociației de a educa oamenii și a realiza păduri în 100 de comunități din regiunea Sud-Muntenia până în 2035 a plecat de la nevoia enormă de pădure nouă.  

Asociația Pădurea Copiilor ia parte, pentru cel de-al doilea an, la cea mai mare inițiativă de împădurire din România, finanțată din fonduri private. Prin campania „România plantează pentru mâine” inițiată de OMV Petrom prin programul Țara lui Andrei, se vor planta 1.500.000 de puieți până la sfârșitul anului viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *