Ploaia care va veni va crește Pădurea Copiilor în 4 județe de câmpie ale României

În această primăvară, Pădurea Copiilor a împădurit în județele Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Teleorman, unde peste 41.700 de puieți au prins rădăcini în localitățile Bărbulești, Dragoș Vodă, Finta, Poroschia și Cuza Vodă.

Fie că a fost vorba de plantații în păduri noi sau de completări la proiectele existente, cei 600 de voluntari inimoși ce s-au alăturat cauzei noastre și-au pus cazmaua la treabă pentru un sud al țării mai sănătos și mai pregătit în fața schimbărilor climatice. Ajuns la maturitate, un arbore oferă suficient oxigen pentru o familie de 3 persoane, iar dintre puieții plantați de noi în acest sezon peste 2500 vor atinge acest stadiu.

Un ingredient principal al oricărei acțiuni de plantare pe care o desfășurăm este educația: prin oferirea unui model ușor de replicat, fiecare iubitor de natură se poate transforma într-un agent al schimbării. Cei aproape 100 de voluntari din comunitățile locale, atât adulți, cât și copii au învățat alături de echipa noastră cum se sădesc corect puieții, cum se diferențiază vlăstarii de foioase și s-au bucurat de un prânz copios, ca la mama acasă.

În acest sezon, sub lumina reflectoarelor a stat Marea Plantare, o inițiativă ce își dorește să devină tradiție și care aduce împreună preocuparea pentru natură, voluntariatul și voia bună. Pe 30 martie 2019, 450 de voluntari au sădit împreună cu echipa de organizare 10.900 de puieți de stejar pedunculat, frasin excelsior, cireș, ulm, vișin turcesc, lemn câinesc, sălcioară și glădiță.

“Am trăit în această campanie împlinirea și bucuria de a planta cu voluntarii pe ploaie, pentru că cei care ne-au fost alături au înțeles că atunci puieții au șanse mai bune să se prindă și stoicismul voluntarilor spune totul despre dăruirea de a face păduri pentru generațiile viitoare” spune dr. Teodora-Alexandra Pălărie, președintele Asociației.

De acum încolo, asociația va efectua lucrări de îngrijire și va monitoriza pădurile până la atingerea stării de masiv, susținând constant dezvoltarea comunităților înconjurătoare prin acțiuni adaptate nevoilor lor.

Mulțumim partenerilor care ne-au susținut în această campanie:

Michelin România, Adobe România, Amber Studio, HP România, Școala Europeană București, Klingspor România, Automatic Data Processing (ADP) România, Allianz Group, Zentiva, Academia Tehnică Militară, Avis România, Accenture România, PwC România, Keia și indivizilor și grupurilor de voluntari care ni s-au alăturat.

Asociația Pădurea Copiilor a apărut din dorința de a restabili echilibrul micro-climatic în zona de câmpie, zonă puternic vitregită de lipsa pădurilor, dar și de a crea un model de împădurire ușor de replicat în zona de sud a țării. Misiunea Asociației de a realiza păduri în 100 de comunități din Regiunea Sud-Muntenia până în 2030 a plecat de la nevoia enormă de pădure nouă. Peste 350.000 de ha de pădure ar trebui realizate pentru a atinge un optim micro-climatic pentru zona de câmpie. Regiunea Sud-Muntenia are 567 de localități răspândite în cele 7 județe ce protejează zona București-Ilfov, asemeni unui scut de protecție împotriva extremelor climatice (secetă și deșertificare, inundații și alunecări de teren, vânturi extreme, diferența de temperatură între zi și noapte de peste 20 de grade Celsius s.a.).

Pădurea Copiilor este un proiect pe termen lung ce a reușit sa readucă la viață prin împădurire peste 64 de hectare de teren degradat pentru care nu existau fonduri publice. Dintre acestea, 21 de hectare se află la stare de masiv (cu arbori de 3-4 metri înălțime).